Συχνές Ερωτήσεις
Τι είναι το Nemesis Group;
Τι είναι η Ψυχοθεραπεία και σε ποιους απευθύνεται;
Είναι μια διαδικασία ανακάλυψης του εαυτού μας που μπορεί να μας βοηθήσει όχι μόνο να ξεπεράσουμε ψυχικές διαταραχές αλλά και να αποβάλλουμε δυσλειτουργικές συνήθειες και να ζούμε με μεγαλύτερη συνειδητότητα στο εδώ και τώρα της ζωής μας. Το να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας έχει αντίκτυπο στην ποιότητα τόσο των αποφάσεων μας όσο και των σχέσεων μας.
Η ψυχοθεραπεία είναι επιτυχής, όταν σε βάθος χρόνου ο θεραπευόμενος βιώνει μια θετική αλλαγή, επιλύει ή μετριάζει προβληματικές συμπεριφορές, πεποιθήσεις, καταναγκασμούς, σκέψεις ή συναισθήματα.
Σε ποιους απευθύνεται;
– Σχεδόν όλοι μας, γυναίκες και άνδρες οποιασδήποτε ηλικίας, είναι πιθανό σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής μας να αντιμετωπίσουμε κάποιες δυσκολίες. Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να αποτελέσουν εμπόδια στην ψυχολογική και κοινωνική μας προσαρμογή και να διαταράξουν την ομαλή εξελικτική μας πορεία.
– Ένας άνθρωπος που δεν αφήνεται να νιώσει τα συναισθήματά του, αποκλείει τον εαυτό του από την πραγματική ψυχική ευεξία, υπάρχει απουσία ψυχικής πληρότητας, ικανοποίησης, ψυχικής γαλήνης και ευφορίας.
Τέτοιες δυσκολίες καθιστούν συνήθως χρήσιμη κι αναγκαία την συμβουλευτική – ψυχοθεραπευτική παρέμβαση.
Πως αναγνωρίζω ότι χρειάζομαι ψυχοθεραπεία;
Πιο συγκεκριμένα,
– Όταν νιώθει παγιδευμένος/ η λες και δεν υπάρχει μέρος για να αισθανθείς ασφαλής και προστατευμένος/ η.
– Όταν νιώθει ανήσυχος όλη την ώρα και δεν φαίνεται να μπορεί να πάρει από πουθενά ικανοποιητικές απαντήσεις.
-Όταν ο τρόπος που βιώνει τη ζωή του καθημερινά επηρεάζει τον ύπνο του, τις διατροφικές του συνήθειες, τη δουλειά του, τις σχέσεις του, και γενικά όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς του.
-Όταν ακόμα και οι συμβουλές που του προσφέρει η οικογένειά του, ο/η σύντροφός του, και οι καλοί του φίλοι δεν μπορούν να βοηθήσουν να νιώσει καλύτερα.
Να θυμάστε πως η ζωή έχει πολλά δύσκολα μονοπάτια, τα οποία πολλές φορές μπορεί να γίνουν αδιαχείριστα από εμάς τους ίδιους και να ξεφύγουν από τον έλεγχο μας. Για το λόγο αυτό, η εύρεση ενός ψυχολόγου, εξειδικευμένο πάνω στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε κρίνεται πολλές φορές απαραίτητη για να μπορέσουμε και πάλι να πάρουμε τον δρόμο που μας αξίζει!
Αν πάω σε ψυχίατρο ή σε ψυχολόγο, είμαι τρελός;
Ευτυχώς, οι συνθήκες άλλαξαν και πια η πλειοψηφία των ανθρώπων αναγνωρίζει τους λόγους που μπορεί κάποιος να χτυπήσει την πόρτα ενός ψυχοθεραπευτή!
Έτσι, η αναγνώριση της ανάγκης μας για επαγγελματική βοήθεια είναι ένα πρώτο καλό βήμα προς την βελτίωση της ψυχοσωματικής μας υγείας και όχι επειδή είμαστε…. τρελοί!.
Ουσιαστικά, η επίσκεψη μας σε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας όχι απλά δεν αποτελεί τρέλα, αλλά ανάγκη ζωής!
Μέσα από τη διαδικασία της ψυχοθεραπείας ένας άνθρωπος βελτιώνοντας στο βαθμό που μπορεί τον εαυτό του και εξυγιαίνοντας την συμπεριφορά του, θέτει τα θεμέλια για μια καλύτερη ποιοτικά ζωή.
Ας μην ξεχνάμε, ότι το να επενδύουμε στον εαυτό μας είναι η μόνη ίσως σταθερά με την οποία θα πορευτούμε ως το τέλος.
Ψυχοθεραπεία ή Life coaching;
Οι Coaches δεν ασχολούνται με θέματα που προέρχονται από το παρελθόν, ούτε με ψυχικά τραύματα τα οποία επηρεάζουν την προσωπικότητα ή την ζωή του ανθρώπου.
Δεν προσπαθούν να επιλύσουν :
– τον ψυχικό πόνο,
– την κατάθλιψη,
– τις σεξουαλικές διαταραχές κλπ.
Αυτά όλα και πολλά περισσότερα είναι θέματα της ψυχοθεραπείας.
Παράλληλα, η ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται σε θέματα του παρελθόντος και του παρόντος, ενώ το Coaching σε θέματα του παρόντος και του μέλλοντος.
Οι άνθρωποι που ζητούν ψυχοθεραπευτή ή ψυχοθεραπεία βιώνουν ψυχολογικό πόνο ο οποίος επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Μπορεί να βιώνουν υπερβολικό άγχος, κατάθλιψη, δυσφορία, χαμηλή αυτοπεποίθηση, έλλειψη ταυτότητας, εμμονές ή μια αίσθηση ότι δεν λειτουργούν με εσωτερική πληρότητα.
Το Coaching αρχίζει εκεί που τελειώνει η ψυχοθεραπεία. Ο Coach δέχεται σαν δεδομένο ότι ο πελάτης του λειτουργεί με υγεία και ότι βρίσκει δυσκολίες στο να χειριστεί τα θέματα που αφορούν στην εξέλιξή του σε διαφορετικούς τομείς.
Συνήθως οι άνθρωποι που πάνε στον Coach είναι εκείνοι που θέλουν να αναπτύξουν την ζωή τους, τις επιχειρήσεις τους, και γενικά θέλουν να βελτιωθούν και να αναπτυχθούν. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν όραμα να πάνε πέρα και πάνω από εκεί που είναι σήμερα, αλλά παράλληλα αισθάνονται ότι θα ήθελαν να έχουν κάποιον δίπλα τους για να συνεργαστούν για την επίτευξη των στόχων τους.
Ποια είναι τα οφέλη της Ολιστικής Φροντίδας και γιατί η Ολιστική Προσέγγιση είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία;
Ο Ιπποκράτης μας είπε ότι «Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από την ψυχή».
Η ολιστική φροντίδα βασίζεται στην ιδέα ότι ο άνθρωπος είναι ένα σύνολο και όχι μια σειρά από συστήματα που λειτουργούν αυτόνομα. Έτσι, η ολιστική φροντίδα υγείας επικεντρώνεται σε ολόκληρο το άτομο, το οποίο αποτελείται από το σώμα, την ψυχή και το κοινωνικό του πλαίσιο, που αφορά τον τρόπο που τα περιβαλλοντικά και εγγενή ζητήματα δημιουργούν ανισορροπίες στη γενική υγεία του.
Με απλά λόγια, λαμβάνεται υπόψη η συναισθηματική, η σωματική, η πνευματική και η κοινωνική πλευρά ενός ασθενούς ώστε να βελτιωθούν όλα ταυτόχρονα.
Για τον λόγο αυτό, η ολιστική υποστήριξη περιλαμβάνει τη διατροφή, τη σωματική άσκηση, ιατρικές εξετάσεις, τη φροντίδα της ψυχής και την κοινωνική ισορροπία ως τη θεραπεία ενός ασθενούς.
Κάποια από τα οφέλη της ολιστικής φροντίδας:
1. Επίλυση συναισθηματικών συγκρούσεων
2. Μείωση άγχους, στρες, κατάθλιψης.
3. Κατάλληλες συνθήκες για την δημιουργία ενός ήρεμου περιβάλλοντος.
4. Αναγνώριση του σώματος, αποδοχή αυτού και βελτίωση των συνθηκών υγείας.
Καρκίνος! Γιατί σε εμένα;
Πλήθος σκέψεων και αντιδράσεων στο άκουσμα της λέξης.
Οι αντιδράσεις του ασθενή στη διάγνωση ποικίλουν και βάσει ερευνών, τέσσερις είναι οι κατηγορίες. Έτσι το άτομο μπορεί να δει την ασθένεια ως:
1. Πρόκληση
2. Απειλή
3. Απώλεια
4. Άρνηση
Όποια κι αν είναι η αντίδραση του ασθενούς, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως πρόκειται για μια πολυπαραγοντική νόσο με αποτέλεσμα η υποκειμενικότητά της, το πώς τη βιώνει και πως την αντιμετωπίζει κανείς είναι πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή για τον καθένα και κάνει πιο δύσκολη τη διαδικασία του να μπορεί ο ασθενής να την αντιμετωπίσει μόνος του.
Ο ρόλος της ψυχολογίας εδώ και η προσέγγιση του ασθενούς είναι πολύ σημαντικά, διότι στην πάθηση αυτή ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πρέπει να κάνουμε τη διαδρομή μέσα στα παπούτσια του άλλου. Να περπατήσουμε στα μονοπάτια του μυαλού του ανθρώπου που πάσχει, να δούμε για εκείνον τι σημαίνει, πώς επιδρά πάνω του, στη ζωή του.
Έτσι η ερώτηση “γιατί σε εμένα;” είναι σημαντικό να απαντηθεί, βάσει της προσωπικότητας του ατόμου που πάσχει, του σταδίου που βρίσκεται σε σχέση με τον καρκίνο, και η ερμηνεία που θέλι το άτομο να δώσει σε σχέση με τη ζωή και την προθυμία που έχει για αυτή.
Από τα συστατικά της θέλησης για ζωή και τη νίκη επί του καρκίνου, η ελπίδα είναι η πιο σημαντική. Η ελπίδα είναι η συναισθηματική και ψυχική κατάσταση που μας δίνει κίνητρο για ζωή, για επιτεύγματα, για την υλοποίηση των στόχων και την επιτυχία. Ένα άτομο που δεν έχει ελπίδα μπορεί να εγκαταλείψει την προσπάθεια και να χάσει τη θέληση για ζωή.
Χωρίς ελπίδα, δεν υπάρχουν πολλά να ζήσετε. Αλλά με ελπίδα και θετική στάση μπορείτε να διατηρήσετε και να ενισχύσετε τις δεξιότητές σας, να δίνετε και να παίρνετε αγάπη και υποστήριξη.
Μέσα από τη διαδικασία της ελπίδας, η ίδια η απορία γίνεται η απάντηση που δίνει ο ασθενής για το νόημα της ζωής, αντιλαμβανόμενος ότι ο καρκίνος ήρθε σε αυτόν για να εκτιμήσει την ίδια τη ζωή μέσα από την απειλή.
Μπορώ να ζήσω μία ποιοτική ζωή μετά τον καρκίνο;
Πολλοί άνθρωποι που βίωσαν την εμπειρία του καρκίνου βρήκαν έναν νέο τρόπο να αντιλαμβάνονται και να αντιμετωπίζουν τη ζωή.
Η ζωή μετά τον καρκίνο, μπορεί να είναι ποιοτική, ενώ πολλές φορές η ίδια η νίκη από τον καρκίνο, μας προκαλεί να αναζητήσουμε αυτή την ποιότητα.
Τι μπορείτε να κάνετε:
- Μην παραμελείτε τις τακτικές σας εξετάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη είναι δείκτης πρόγνωσης της πορείας της υγείας σας.
- Αν έχετε ανησυχίες για τα συμπτώματα ή ενοχλήσεις που νιώθετε συμβουλευθείτε το θεράποντα ιατρό σας.
- Προσπαθήστε να ακολουθείτε μία ισορροπημένη διατροφή και ενισχύστε τη φυσική σας κατάσταση.
- Συζητήστε ανοιχτά τις ανησυχίες σας με σημαντικά πρόσωπα για εσάς.
- Επιστρέψτε στη ρουτίνα σταδιακά, αναλάβετε όσες υποχρεώσεις μπορείτε χωρίς υπερβολές. Διευκρινίστε τις ανάγκες σας με την οικογένειά σας ώστε να μην περιμένουν ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα από εσάς.
- Βρείτε ευχάριστες δραστηριότητες για εσάς ή και για την οικογένειά σας.
- Φροντίστε την ψυχολογική σας κατάσταση όπως και την φυσική σας κατάσταση.
- Μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
- Αναζητήστε οργανισμούς και υπηρεσίες υποστήριξης.
Μπορώ να κολλήσω καρκίνο από κάποιον που πάσχει;
Πάμε να δούμε τι ισχύει:
1. Ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτική νόσος, όπως η γρίπη ή το κρυολόγημα.
2. Δεν μπορεί κάποιος να πάθει καρκίνο, επειδή είναι με καρκινοπαθή ασθενή.
3. Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν, ότι ο καρκίνος δεν μπορεί να θεωρηθεί μεταδοτική νόσος, εκτός μόνο από μερικές περιπτώσεις.
4. Τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να μεταφερθούν από καρκινοπαθή ασθενή σε υγιές άτομο και να του προκαλέσουν καρκίνο.
5. Εάν ο καρκίνος ήταν μεταδοτική νόσος, τότε θα είχαμε επιδημία καρκίνων ιδίας μορφής, όπως για παράδειγμα έχουμε στην εποχή μας επιδημίες γρίπης, κρυολογήματος ή παλιότερα επιδημίες πολιομυελίτιδας, ερυθράς και άλλες. Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.
6.Σε μερικές οικογένειες μπορεί να υπάρχουν αυξημένα περιστατικά καρκίνου. Αυτό δεν αποδεικνύει, ότι ο καρκίνος μεταδίδεται από το ένα άτομο της οικογένειας στο άλλο. Τα αυξημένα περιστατικά καρκίνου σε μια οικογένεια μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες όπως:
α) Η οικογενειακή προδιάθεση.
β) Η κληρονομικότητα (τα μέλη της οικογένειας έχουν κοινά γονίδια, που δυνατόν να ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου).
γ) Τα μέλη της οικογένειας μπορεί να έχουν κοινές συνήθειες τρόπου ζωής, που ευνοούν τον καρκίνο (κάπνισμα, ανθυγιεινή διατροφή, υπερκατανάλωση αλκοόλ).
δ) Υποβολή των μελών της οικογένειας σε ένα κοινό καρκινογόνο παράγοντα.
7. Ο αυξημένος αριθμός περιστατικών καρκίνου, που παρατηρούνται κατά καιρούς και για ορισμένα χρονικά διαστήματα, σε διάφορες περιοχές, στις πλείστες περιπτώσεις, δεν οφείλονται σε μεταδοτικούς παράγοντες. Συνήθως πρόκειται για τυχαία, μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα και πολύ σπάνια εμπλέκεται κάποιος περιβαλλοντικός ή άλλος παράγοντας.
Γιατί είναι σημαντική η Πρόληψη και η Προαγωγή της Υγείας;
Ο όρος “Προαγωγή της Υγείας”, σε συνδυασμό με τον όρο “Πρόληψη” νόσων, «αγκαλιάζει» μια μεγάλη ποικιλία προοπτικών και δράσεων που εκτείνονται στους εξής τομείς:
- Λήψη κατάλληλων μέτρων για τη βελτίωση της υγείας
- Ανάπτυξη της ατομικής υπευθυνότητας για τη διατήρηση υγιεινών τρόπων ζωής
- Κινητοποίηση της κοινωνίας για υπεράσπιση της υγείας των μελών της
- Εκπαίδευση και πληροφόρηση
- Πρόληψη του πρόωρου θανάτου
Τα προβλήματα υγείας του πληθυσμού δεν επιλύονται μόνο με την ιατρική φροντίδα, αλλά απαιτείται γενικότερη κοινωνική προσπάθεια.
Για να επιτευθχεί αυτό, θα πρέπει όλοι μας να μάθουμε την αξία της Πρόληψης, μέσα από την προαγωγή της Υγείας, με στόχο είτε να προλάβουμε τη νόσο είτε να έχουμε μία ποιοτική ζωή κατά τη νόσο ή μετά το πέρας αυτής.
Θα έχουμε σίγουρα ακούσει ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η Πρόληψη, γεγονός που ισχύει για όλες τις νόσους ακόμα και τις χρόνιες.
Για το λόγο αυτό, από την παιδική ηλικία, αλλά και σε όλο το φάσμα της ενήλικης ζωής πρέπει να πιστέψουμε πως η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ!
Αυτοάνοσα Νοσήματα. Ποιος νοσεί; Γιατί υπάρχουν;
Όταν το ανοσολογικό σύστημα ενός οργανισμού αντιδρά και καταστρέφει παράδοξα τα δικά του στοιχεία ή τα κύτταρα που βρίσκονται σε ένα όργανο, δημιουργείται διαταραχή, η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί και να επουλωθεί από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί νόσος. Η νόσος αυτή ονομάζεται αυτοάνοση νόσος ακριβώς γιατί ο οργανισμός δεν ανέχεται τα δικά του στοιχεία ως όφειλε, αλλά τα αναγνωρίζει ως ξένα και βλαβερά και με διάφορους μηχανισμούς τα καταστρέφει.
Κατά κανόνα τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι χρόνια και εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες με ιδιαίτερη προτίμηση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
Τα αίτια για τα αυτοάνοσα νοσήματα, φαίνεται ότι είναι πολλά και μη καλά τεκμηριωμένα μέχρι σήμερα.
Στους παράγοντες συγκαταλέγεται ο δυτικός τρόπος διαβίωσης, με κύριες παραμέτρους τη διατροφή και το στρες.
Πρόσφατες μελέτες που αφορούν στην επίδραση ψυχοκοινωνικών παραγόντων στην ανάπτυξη νόσου, μας δείχνουν ότι σε σημαντικό ποσοστό πριν από την εμφάνιση ή την έξαρση των αυτοανόσων νοσημάτων προηγείται έντονο στρες.
Η ενδυνάμωση της αυτοπεποίθησης του ασθενή είναι πολύ σημαντική στην αντιμετώπιση της νόσου του και των παραγόντων που πιθανόν την ευοδώνουν. Οι προσωπικότητες των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα είναι σε μεγάλο ποσοστό αγχώδεις προσωπικότητες με πολλές αυτομομφές. Η προσπάθεια διόρθωσης τέτοιων συμπεριφορών που φαινομενικά δεν σχετίζονται με τις κλινικές εκδηλώσεις της νόσου είναι πάρα πολύ σημαντική. Στον τομέα αυτό ουσιώδης είναι ο ρόλος των επιστημόνων ψυχικής υγείας.
Μπορεί κάποιος να πεθάνει όταν έχει αυτοάνοσο νόσημα;
Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.
Έχει διαπιστωθεί ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία και η αποκατάσταση των μεταβολικών διαταραχών, αλλάζουν ριζικά την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.