Σωματική Άσκηση

Σωματική Άσκηση

Η σωματική άσκηση είναι κοινώς αποδεκτό και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι επιδρά θετικά τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική μας υγεία, ενώ παράλληλα δρα προληπτικά ή/και θεραπευτικά έναντι χρόνιων νοσημάτων του ανθρώπινου οργανισμού.

Η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τόσο σε προληπτικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο σε σχέση με τη νόσο του καρκίνου.

Η συμβουλή για τακτική γυμναστική ενδέχεται να φαντάζει ανέφικτη σε ανθρώπους που υποβάλλονται σε θεραπεία. Ωστόσο, ένα πλάνο προπονήσεων προσαρμοσμένο στις ανάγκες και δυνατότητες του κάθε ασθενή, είναι βέβαιο πως θα τονώσει σημαντικά τη σωματική τους αντοχή, αλλά και την ψυχολογία τους.

Ένα πρόγραμμα γυμναστικής κατά τη διάρκεια της θεραπείας του καρκίνου είναι καλό να περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους ασκήσεων.

Το κέντρο “Νέμεσις” διαθέτει επαγγελματίες γυμναστές οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί πάνω στην υλοποίηση ασκήσεων που είναι κατάλληλες για ογκολογικούς ασθενείς.

ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΘΑ ΕΥΧΕΣΑΙ ΝΑ ΕΙΧΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι τόσο σε προληπτικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο σε σχέση με τη νόσο του καρκίνου.

Παροχές

  • Ασκήσεις αναπνοής: Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν δυσκολία στην αναπνοή, γεγονός το οποίο πιθανότατα τους αποτρέπει από την επιθυμία εκγύμνασης. Οι ασκήσεις αναπνοής συμβάλλουν στην κίνηση του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες, βελτιώνοντας με τον τρόπο αυτό και την αντοχή των ασκούμενων.
  • Stretching: Το Stretching (στρέτσινγκ) βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος και του οξυγόνου στους μυς και βελτιώνει την ευλυγισία και τη γενικότερη στάση του σώματος.
    Αυτού του είδους οι ασκήσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για όσους προσπαθούν να ανακάμψουν από θεραπείες για τον καρκίνο, όπως, για παράδειγμα, από την ακτινοθεραπεία, η οποία συχνά περιορίζει το εύρος της κίνησης και προκαλεί μυϊκή δυσκαμψία.
  • Ασκήσεις ισορροπίας: Η απώλεια της ισορροπίας συμπεριλαμβάνεται στις παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου. Οι ασκήσεις ισορροπίας μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να ανακτήσουν τη λειτουργία και την κινητικότητα που χρειάζονται για την επιστροφή στις καθημερινές τους δραστηριότητες με ασφάλεια. Επιπλέον, η διατήρηση καλής ισορροπίας
    βοηθά και στην αποτροπή πτώσεων και τραυματισμών.
  • Αερόβια άσκηση: Αυτός ο τύπος άσκησης αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, ενισχύει τη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων, και μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από καρκίνο να αισθανθούν λιγότερο κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους.
  • Ασκήσεις ενδυνάμωσης: Η άσκηση τέλος έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης των καρκίνων εντέρου και μαστού (4). Έχει επίσης ευεργετικά αποτελέσματα στη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης καρκίνου μαστού μετά από την αρχική ριζική θεραπεία. Η άσκηση πρέπει να είναι τακτική, συστηματική και όχι περιστασιακή.

Δωρεάν μαθήματα pilates σε ογκολογικούς ασθενείς και άτομα με εμπειρία καρκίνου

Η ΝΕΜΕΣΙΣ, στο πλαίσιο της Ολιστικής Φροντίδας, που αποτελεί βασική φιλοσοφία της, παρέχει δωρεάν μαθήματα pilates σε ασθενείς με Καρκίνο και σε άτομα με εμπειρία καρκίνου.

pilates