Τι είναι, ποιοι είναι οι στόχοι και σε ποιους απευθύνεται;
Οι χρόνιες σωματικές ή ψυχικές νόσοι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και τους ανθρώπους γύρω τους. Η μορφή της παρηγορητικής φροντίδας συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των επιπτώσεων της νόσου. Ανήκει στους τομείς της Ιατρικής και είναι υπεύθυνη για τη πρόληψη και την ανακούφιση των ασθενών από τη ταλαιπωρία των προβλημάτων υγείας τους, καθώς και για τη παροχή μιας καλύτερης ποιότητας ζωής τόσο των ασθενών όσο και των συγγενών τους.
Κύριος στόχος της παρηγορητικής φροντίδας είναι η παροχή ψυχολογικής και πνευματικής υποστήριξης σε ασθενείς -αλλά και στους συγγενείς τους- που πάσχουν από οποιαδήποτε ανίατη ασθένεια και θα οδηγηθούν στο τελικό στάδιο του θανάτου. Ωστόσο, στους στόχους της ανήκει και ο έλεγχος των συμπτωμάτων των ασθενών, ώστε να μειωθεί -όσο το δυνατόν περισσότερο- ο σωματικός και ο ψυχικός πόνος. Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως οι παροχές της παρηγορητικής φροντίδας δεν αφορούν αποκλειστικά τους ασθενείς αλλά και τις οικογένειές τους.
Η μορφή της παρηγορητικής φροντίδας απευθύνεται σε ασθενείς τελικού σταδίου που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα όπως, νεοπλασματικές νόσους, χρόνια νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια, AIDS/HIV, αυτοάνοσες παθήσεις και χρόνιες ψυχικές νόσους.
Πως αντιδρούν οι ασθενείς σε αυτά τα νοσήματα;
Όλοι οι ασθενείς σοβαρών νοσημάτων τελικού σταδίου σοκάρονται στο άκουσμα ότι πάσχουν από μία ανίατη ασθένεια και βιώνουν το στάδιο της άρνησης. Ξαφνικά γίνονται δυσλειτουργικοί εξαιτίας της αλλαγής στο τρόπο ζωής τους, υποφέρουν στο σώμα και στο μυαλό και καταστρέφουν ακούσια κάθε διαπροσωπική τους σχέση. Το φαινόμενο του στίγματος έρχεται στη ζωή τους για να μείνει, ενώ ταυτόχρονα, νιώθουν ότι δεν είναι πλέον φυσιολογικοί. Οι οικογένειές τους καλούνται να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα με ψυχραιμία και λογική που ίσως να μη διαθέτουν λόγω των νέων συνθηκών και τελικά παραμένουν σε αδιέξοδο.
Από ποιους και που πραγματώνεται η παρηγορητική φροντίδα;
Η παρηγορητική φροντίδα επιτελείται από ένα σύνολο διαφορετικών ειδικοτήτων: Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Φυσικοθεραπευτές, Διατροφολόγους και Εργοθεραπευτές. Το σύνολο αυτό συνεργάζεται με τους θεράποντες ιατρούς αλλά και την οικογένεια, με στόχο την ανακούφιση και τη καλύτερη ποιότητα ζωής του ασθενούς. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε νοσοκομείο, σε εξειδικευμένο κέντρο αλλά και στο σπίτι.
Λυπηρό φαίνεται να είναι το γεγονός πως στη χώρα μας η παρηγορητική φροντίδα παρέχεται σε ιδιωτικά και δημόσια κέντρα, τα οποία καταβάλλουν γιγαντιαίες προσπάθειες να ανταπεξέλθουν, δεδομένης της ελλιπούς στελέχωσής τους αλλά και του μεγάλου αριθμού ασθενών.
Τι περιλαμβάνει η παρηγορητική φροντίδα;
Η παρηγορητική φροντίδα περιλαμβάνει τη διαχείριση της διάγνωσης, την αντιμετώπιση των σωματικών συμπτωμάτων και τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της θεραπευτικής αγωγής. Ακόμη, τη στήριξη σε πνευματικό, ψυχολογικό, διατροφικό και φυσικοθεραπευτικό επίπεδο, ενώ παράλληλα, παρέχει και συμπληρωματικές τεχνικές, όπως τη yoga, τη μουσικοθεραπεία, τη μεσοθεραπεία και τον βελονισμό.
Που βοηθά η ολιστική προσέγγιση στην παρηγορητική φροντίδα;
Η ολιστική προσέγγιση σχετίζεται με σκόπιμες επιλογές που κάνουμε ώστε να φροντίσουμε τον εαυτό μας σε όλα τα επίπεδα (σωματικό, ψυχικό, πνευματικό). Βασική προϋπόθεση αποτελεί η ικανότητά μας να δούμε τον εαυτό μας ως σύνολο και όχι ως ξεχωριστά κομμάτια.
Δυνατότητες και παροχές κέντρου Ολιστικής Υποστήριξης ΝΕΜΕΣΙΣ
Το κέντρο Ολιστικής Υποστήριξης ΝΕΜΕΣΙΣ αποτελείται από μία εξειδικευμένη ομάδα επαγγελματιών σε θέματα χρόνιων νοσημάτων, καλύπτοντας όλες τις προαναφερθείσες ειδικότητες που απαιτούνται για τη παροχή παρηγορητικής φροντίδας: Ψυχολόγους, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Φυσικοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Διατροφολόγους, Εργοθεραπευτές, Γενικούς Ιατρούς, Γυμναστές.
Σε ψυχοθεραπευτικό επίπεδο, μετά από τη διάγνωση, στόχος του κέντρου ΝΕΜΕΣΙΣ είναι να συμβάλλει στη μείωση των επικίνδυνων συμπεριφορών προς την υγεία (σωματική και ψυχική) και να εξετάσει τα επίπεδα ελέγχου της κατάστασης του κάθε ασθενούς μέσα από τις πεποιθήσεις του. Παράλληλα, θα εστιάσει σε ενδεχόμενα προβλήματα διάθεσης ή άγχους, καθώς επίσης και σε θέματα αυτοπεποίθησης που μπορεί να σχετίζονται με την πάθησή του.
Οι θεραπευτές όλων των ειδικοτήτων του κέντρου θα συνεισφέρουν στην απόκτηση μιας ρεαλιστικής εικόνας για την εκάστοτε πάθηση και για τις επιπτώσεις της στη νέα καθημερινότητα του ασθενούς. Η αντικειμενική άποψη για τις δυσκολίες που προκύπτουν είναι απαραίτητη, ώστε να επέλθει η αποδοχή και η συμφιλίωση με την ύπαρξη μιας χρόνιας ασθένειας.
Επιμέλεια
Ελίζα Κωστάκη
Ψυχολόγος