Λογοθεραπεία

Λογοθεραπεία

Η Λογοθεραπεία είναι ο επιστημονικός κλάδος, ο οποίος ασχολείται με τις διαταραχές του προφορικού και γραπτού λόγου καθώς και τις διαταραχές των καταποτικών κινήσεων του στοματοφάρυγγα σε παιδιά και ενήλικες.

Οι ενήλικες που χρειάζονται λογοθεραπεία, είτε αποκτούν μία ή περισσότερες διαταραχές στη διάρκεια της ζωής τους, είτε πρόκειται για παιδιά με χρόνιες διαταραχές που ενηλικιώνονται.

Η ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ COOL!

Είμαστε εδώ για την αξιολόγηση, τη διάγνωση, τη θεραπεία, την επιστημονική μελέτη και πρόληψη των διαταραχών λόγου, επικοινωνίας, ομιλίας, φωνής και κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες. 

Ο ρόλος της Λογοθεραπείας στους Ογκολογικούς Ασθενείς

  • Ο κύριος ρόλος του λογοθεραπευτή στην συνεργασία του με άτομα που έχουν διαγνωστεί με κάποιον Καρκίνο του λαιμού και έχουν υποβληθεί σε λαρυγγεκτομή, είναι να τα βοηθήσει να μιλήσουν και πάλι χρησιμοποιώντας μια εναλλακτική πηγή ήχου. Πιο συγκεκριμένα, όταν πραγματοποιείται μία λαρυγγεκτομή, η μεγαλύτερη δυσκολία συχνά είναι η απώλεια της φωνής. Στην κανονική ομιλία, η φωνή είναι ο ήχος που παράγεται από τον λάρυγγα. Ο ήχος ταξιδεύει μέχρι το στόμα, όπου σχηματίζονται οι ήχοι που απαιτούνται για την ομιλία. Όταν ένα άτομο υποβάλλεται σε λαρυγγεκτομή, η πηγή της φωνής χάνεται. Ωστόσο, η ικανότητα για συντονισμό των χειλιών, της γλώσσας και του ουρανίσκου (για την ομιλία) δεν επηρεάζεται από τη χειρουργική επέμβαση.
  • Ακόμη ένας σημαντικός ρόλος είναι η διαχείριση Διαταραχών σίτισης και κατάποσης. Πολλοί από τους ογκολογικούς ασθενείς που υπόκεινται σε χημειοθεραπείες δυσκολεύονται να επανέλθουν στον κανονικό και λειτουργικό ρυθμό σίτισης που είχαν πριν τη διάγνωση και τη θεραπεία. Ένα άτομο με διαταραχή στη σίτιση και την κατάποση, κινδυνεύει από υποσιτισμό ή αφυδάτωση, εισρόφηση υγρών ή στερεών στους πνεύμονες, πνευμονία και άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.