Ο μήνας Νοέμβριος έχει ανακηρυχθεί από την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Καρκίνο του Πνεύμονα (GLCC) ως ο μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, ο οποίος αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο και την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα.
Η συχνότητά του αφορά και στα δυο φύλα, λόγω της ευρέως διαδεδομένης βλαπτικής συνήθειας του καπνίσματος.
Παράγοντες Κινδύνου
- Κάπνισμα
Η κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα είναι το κάπνισμα, κυρίως το ενεργητικό, αλλά και το παθητικό.
Ένας συστηματικά παθητικός καπνιστής έχει έως και 24% μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης από κάποιον που δεν εκτίθεται στον καπνό.
Ο κίνδυνος για εμφάνιση της νόσου συσσωρεύεται με τα χρόνια, και συνήθως είναι συχνότερος σε άνδρες και γυναίκες άνω των 60 ετών.
- Κληρονομικότητα
Το γονιδιακό προφίλ κάθε ανθρώπου σίγουρα έχει σημαντικό ρόλο και για αυτό σε κάποιες περιπτώσεις, η νόσος μπορεί να αφορά ακόμα και ανθρώπους χωρίς έκθεση στον καπνό ή σε άλλους επιβλαπτικούς παράγοντες.
Εάν ο καρκίνος του πνεύμονα διαγνωστεί εγκαίρως, δηλαδή σε πρώιμο στάδιο προτού εξαπλωθεί, η πενταετής επιβίωση μπορεί να ξεπεράσει το 80%, ενώ στα πιο προχωρημένα στάδια συνήθως δε ξεπερνά το 25%.
Συμπτωματολογία
- χρόνιος βήχας
- αίμα στα πτύελα
- απώλεια βάρους
- επίμονο θωρακικό άλγος
- βράγχος φωνής (βράχνιασμα)
- ανεξήγητη πτώση των βλεφάρων
Είναι συμπτώματα που πρέπει να μας ενεργοποιήσουν άμεσα και να επισκεφθούμε τον Πνευμονολόγο μας.
Τύποι καρκίνου του πνεύμονα
- ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος ευθύνεται για το 20% των περιπτώσεων
- ο μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα, ο οποίος ευθύνεται για το υπόλοιπο 80% και έχει τελείως διαφορετική βιολογία αλλά και αντιμετώπιση από τον μικροκυτταρικό καρκίνο.
Θεραπευτικές Επιλογές
Το πρώτο σημαντικό βήμα για την επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής λύσης είναι η σταδιοποίηση του καρκίνου, που θα δείξει πόσο εκτεταμένος είναι ο όγκος και αν έχει εξαπλωθεί σε γειτονικούς ιστούς και όργανα.
Ο ογκολόγος θα μελετήσει τα ειδικά βιολογικά και μοριακά χαρακτηριστικά του κάθε όγκου, που προκύπτουν από τη βιοψία και θα επιλέξει την πλέον κατάλληλη θεραπευτική επιλογή για κάθε ασθενή.
- Χειρουργική επέμβαση: Αν ο όγκος είναι σε αρχικό (εξαιρέσιμο) στάδιο, θα αφαιρέσει τον όγκο, αλλά και τους λεμφαδένες για να ελέγξει αν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί. Ανάλογα με το στάδιο της νόσου μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί ένα τμήμα του πνεύμονα.
- Χημειοθεραπεία
- Ακτινοθεραπεία
- Μοριακές (στοχευμένες) θεραπείες
- Ανοσοθεραπεία
- Συνδυασμός των παραπάνω.
Παρακολούθηση μετά τη θεραπεία
Η παρακολούθηση μετά τη θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την έγκαιρη ανίχνευση υποτροπών σε πολύ αρχικό στάδιο, ώστε να είναι πλήρως αντιμετωπίσιμο.
Κάποιες φορές ακόμη και η καλύτερη θεραπεία μπορεί να αφήσει ένα “υπόλειμμα” σε καρκινικά κύτταρα, τα οποία ενδέχεται να δώσουν έναν νέο όγκο. Ο καρκίνος μπορεί να επανεμφανιστεί στο ίδιο σημείο ή σε άλλο σημείο του σώματος.
Πρόληψη
Η διακοπή του καπνίσματος σε κάθε περίπτωση, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα μιας και μειώνει σταδιακά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, ακόμα και στους χρόνιους καπνιστές.
Ο Καρκίνος του πνεύμονα είναι από τους καρκίνους που μπορούν να αντιμετωπιστούν, εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως.
Για το λόγο αυτό, μην αμελείτε τη φροντίδα της υγείας και έναν ποιοτικό τρόπο ζωής, μην υποτιμάτε ενδεχόμενη συμπτωματολογία!
Επιμέλεια
Ελένη Παπαστεργίου
MSc Ψυχολόγος – Κοινωνική Λειτουργός