Καρκίνος στους Ενήλικες

Καρκίνος στους Ενήλικες

Η εμφάνιση μιας ασθένειας ανατρέπει τα πάντα στη ζωή ενός ατόμου.

Ειδικά όταν η ασθένεια αυτή είναι χρόνια, επιδρά καταλυτικά στους ασθενείς αφού τα συμπτώματα είναι πολλαπλά.

Ο ασθενής αναγκάζεται να αλλάξει τρόπο ζωής. Το βίωμα μιας νόσου, όπως ο καρκίνος, είναι μία χρόνια και επίπονη ασθένεια που επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς, οι οποίοι νιώθουν να χάνεται ο έλεγχος αλλά και η δύναμή τους στο να ανταπεξέλθουν ακόμη και στο όνομα της ασθένειας.

Ένας πολύ ισχυρός στρεσογόνος παράγοντας του ασθενούς είναι η αίσθηση της βίωσης της αλλοτρίωσης και της απόσυρσης από την επέλαση της ασθένειας με καταπέλτη την ιδέα του θανάτου από την ασθένεια αυτή.

Nemesis Favicon

01.

Πρόληψη

Αναμφισβήτητα ο σημαντικότερος τομέας για την φροντίδα της υγείας μας.

02.

Αντιμετώπιση

Αντιμετώπιση της νόσου μέσα από το πρίσμα του Βιο-Ψυχο-Κοινωνικού μοντέλου.

03.

Επανένταξη

Επιστροφή των ασθενών στη φυσιολογική τους ζωή σε σωματικό, ψυχικό, κοινωνικό επίπεδο.

Γνωρίζοντας τον Καρκίνο

Το βασικό συστατικό του καρκίνου είναι ένας όγκος ή νεόπλασμα. Ωστόσο, οι όγκοι που ενδεχομένως να δημιουργηθούν, αρχικά δεν είναι ακόμη καρκίνος. Είναι απλώς όγκοι που το σώμα μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία, εφόσον παραμένουν εντοπισμένοι και καλοήθεις.

Σε περίπτωση όμως που κάποιος όγκος χαρακτηριστεί ως κακοήθης, τότε το άτομο διαγνώσκεται με καρκίνο.

Η αντιμετώπιση και η διαχείριση του καρκίνου εξαρτάται από ένα σύμπλεγμα παραγόντων, που υπεύθυνος για το πόρισμα και την εξέλιξη είναι ο θεράπων ιατρός που αναλαμβάνει τον ασθενή.

Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων οι γιατροί που αναλάμβαναν ογκολογικούς ασθενείς, διαπίστωναν τη σημαντικότητα της συνύπαρξης και άλλων ειδικοτήτων που θα συντελούσαν υποστηρικτικά στην αντιμετώπιση της νόσου.

Έτσι, η συνδυασμένη αντιμετώπιση του καρκίνου μέσω της Ιατρικής, της Ψυχολογίας, της Κοινωνικής Εργασίας και άλλων παραϊατρικών ειδικοτήτων αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες την πιο αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση της νόσου.

Η κατανόηση του Καρκίνου

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν σκέφτονται τον καρκίνο, ξυπνάει μέσα τους ένα πολύπλοκο φάσμα αρνητικών συναισθημάτων. Δεν προκαλεί μάλιστα έκπληξη το γεγονός ότι αν ακούσουμε τη λέξη «καρκίνος», θα πάρουμε μια ψύχρα. Πολλές φορές νιώθουμε ταραχή, αφού το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι η εικόνα της επάρατης νόσου ή ακόμα και του θανάτου.

Όταν κάτι προκαλεί τόση ταραχή, όσο το άκουσμα της λέξης, έχουμε την τάση να του γυρνάμε την πλάτη και να απομακρυνόμαστε, έχοντας την αίσθηση ότι αποφεύγοντας να το δούμε κατάματα «δεν θα μου συμβεί ποτέ».

Σε αντίθεση με αυτή την άποψη, βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) έρχονται τόσο οι έρευνες, οι οποίες αναφέρουν ότι ένας στους τρεις ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής του θα έρθει αντιμέτωπος με τον καρκίνο, όσο και τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο Καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας παγκοσμίως και τα ποσοστά θνησιμότητας για αυτήν την αιτία αυξάνονται με τα χρόνια.

Σίγουρα γνωρίζετε κάποιον κοντά σας που είναι ασθενής ή μπορεί να υποφέρει από την πιθανότητα υποτροπής ή μετάστασης ή να βιώνετε τη νόσο με τη δική σας σάρκα.

Όλα τα παραπάνω, πρέπει να μας δώσουν το ισχυρό μήνυμα, ότι κανείς δεν είναι άτρωτος και ανεπηρέαστος από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Ωστόσο, εκτός από τους θανάτους που καταγράφονται από τον Καρκίνο, είναι σημαντική η καταγραφή του πληθυσμού των ανθρώπων που βγήκαν νικητές από τη μάχη αυτή.

Αυτοί είναι οι λόγοι, για τους οποίους είναι σημαντικό να κοιτάξουμε τον Καρκίνο όπως ακριβώς είναι στην πραγματικότητα και να γνωρίσουμε τα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να τον αντιμετωπίσουμε.

Παράγοντες Καρκινογένεσης

Κατά τη διαδικασία της αντιμετώπισης της νόσου, είναι σπουδαίο να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε τους παράγοντες που μπορεί να δημιουργήσουν την ασθένεια. Κάθε χρόνια νόσος, όπως ο Καρκίνος, είναι μια σύνθετη και πολύπλοκη ασθένεια, τόσο ως προς τους παράγοντες που τη δημιουργούν όσο και ως προς αυτούς που συντελούν στην αντιμετώπιση της.

Η κληρονομικότητα και τα γονίδια

Οι διατροφικές συνήθειες

Η ανυπαρξία φυσικής δραστηριότητας και κακής σωματικής κατάστασης (παχυσαρκία και ακινησία)

Ο ζημιογόνος τρόπος ζωής (κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ κ.α.)

Οι ψυχολογικοί παράγοντες και η ανεπάρκεια της ψυχικής λειτουργίας (έντονο ή/και χρόνιο στρες, συναισθηματικές διαταραχές, ψυχοκοινωνικές κρίσεις κ.α.)

Οι χρόνια αμετάκλητες κοινωνικές συνθήκες (οικονομική κρίση και ανέχεια, μη αποδοχή της διαφορετικότητας από το οικείο περιβάλλον, κοινωνικές δυσλειτουργίες κ.α.)

Αντιμετώπιση

Το όραμα του κέντρου μας σε σχέση με την αντιμετώπιση της νόσου, είναι να συμβάλουμε καθοριστικά μέσα από τις γνώσεις μας και τη στήριξή μας αρχικά στο να αποκαλούμε τον ΚΑΡΚΙΝΟ δίχως φόβο με το όνομα του και να μιλάμε ανοιχτά για αυτή τη νόσο χωρίς να χρειάζεται να εφευρίσκουμε διάφορα άλλα ονόματα και εν συνεχεία στην απομυθοποίηση ότι ο καρκίνος είναι μια επάρατη νόσος, περνώντας το μήνυμα ότι εάν κάποιος νοσήσει από τον Καρκίνο δεν πεθαίνει, αλλά μπορούμε να βρούμε τρόπους να ζήσουμε με αυτόν όσο βρίσκεται ενεργός, ακόμα και να θεραπευτεί πλήρως, ειδικά αν τον προλάβουμε στην αρχή.

Για να επιτευχθεί αυτό, το κλειδί είναι η ολιστική προσέγγιση της νόσου.

Μέσα από το πρίσμα του Βιο-ψυχο-κοινωνικού μοντέλου, μπορούμε να συμβάλουμε καθοριστικά στη διαχείριση και πολλές φορές στην ιάση της νόσου.