Ιανουάριος: Μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας

Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας

Ιανουάριος: Μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας

Γενικές Πληροφορίες

Ο μήνας Ιανουάριος έχει ορισθεί ως διεθνής μήνας ευαισθητοποίησης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και η χρησιμότητα του μήνα για κάθε τύπο καρκίνου, αφορά τη σημασία της Πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωση.

Ο κίνδυνος  για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αυξάνει σημαντικά για τις γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ετών.

Ωστόσο, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, αρκεί να εντοπιστεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Επιδημιολογικά Στοιχεία

 1. Είναι από τους συχνότερους καρκίνους στις γυναίκες, ενώ έχει καταγραφεί ως η 2η αιτία θανάτου στο γυναικείο πληθυσμό από καρκίνο σε παγκόσμιο επίπεδο.
 2. Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως σχεδόν 500.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, ενώ περίπου οι μισές χάνουν τελικά τη ζωή τους.
 3. Στη χώρα μας είναι αντίστοιχα συχνός όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης όπου κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 60.000 νέα περιστατικά, ενώ περίπου 600 βρίσκονται στην Ελλάδα.
 4. Σύμφωνα με τις τελευταίες καταγραφές εκτιμάται ότι περίπου 250 Ελληνίδες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους.
 5. Παρότι στο παρελθόν οι ειδικοί κατέγραφαν υψηλά ποσοστά θνητότητας, πλέον σήμερα η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης επιτρέπει την επιβίωση των γυναικών ειδικά όταν η διάγνωση και αντιμετώπιση γίνονται έγκαιρα.
 6. Παρότι η ηλικία των 50 θεωρείται η πιο συχνή για την εμφάνιση της νόσου, τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας παρατηρείται σε όλο και πιο νεαρές ηλικίες με τις γυναίκες στις δεκαετίες των 30 και των 40 να βρίσκονται ψηλά στις λίστες με τις ασθενείς.

Πρόληψη

Ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι από τους καρκίνους που έχουν τη σπουδαιότητα της Πρόληψης, κυρίαρχο σύμμαχο στην προαγωγή υγείας και την έγκαιρη διάγνωση.

 • Πρωτογενής Πρόληψη

Εμβόλιο για τον ιό HPV, το οποίο προστατεύει έναντι των υποτύπων 6, 11, 16 και 18 του HPV, που ευθύνονται για το 80% των καρκίνων τραχήλου της μήτρας. 

Ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται σε κορίτσια και αγόρια και νεαρές ηλικίες  9-26 ετών πριν την έναρξη σεξουαλικών επαφών. 

Θα πρέπει να τονισθεί ότι ο εμβολιασμός δεν προφυλάσσει έναντι όλων των υποτύπων του ιού HPV.

Η χρήση προφυλακτικού επιβάλλεται όχι μόνο έναντι του HPV αλλά και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.

 • Δευτερογενής Πρόληψη

Πραγματοποίηση γυναικολογικής εξέτασης και Τεστ ΠΑΠ ανά έτος, σε γυναίκες ηλικίας 21-30 ετών αφού με τον τρόπο αυτό διαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται έγκαιρα οι πιθανές αλλοιώσεις.

Στις γυναίκες άνω των 30 ετών συστήνεται ο ανά τριετία έλεγχος των γυναικών με συνδυασμό κυτταρολογικής εξέτασης και εξέτασης για HPV DNA.

 1. Τριτογενής πρόληψη 

Μέσω της χορήγησης θεραπείας για όλες τις γυναίκες που έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο,  παγκοσμίως.

Θεραπεία και Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι εξατομικευμένη ανάλογα με το στάδιο, το βάθος διήθησης, την προσβολή των λεμφαδένων, τον ιστολογικό τύπο.

Επιλογές

 • Χειρουργική επέμβαση
 • Ακτινοθεραπεία
 • Χημειοθεραπεία
 • Παρηγορική φροντίδα

Παράγοντες κινδύνου

 • Η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας σε μικρή ηλικία. Η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας σε μικρή ηλικία αυξάνει τον πιθανότητα μόλυνσης με HPV.
 • Οι πολλαπλοί σεξουαλικοί σύντροφοι. Η πιθανότητα μόλυνσης με HPV αυξάνει ανάλογα με τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων και συγκεκριμένα όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων ενός ζευγαριού τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος μόλυνσης με HPV.
 • Το κάπνισμα. Το κάπνισμα έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
 • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Γυναίκες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από άλλη αιτία, ή λόγω χρόνιας λήψης φαρμάκων και με λοίμωξη από HPV διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
 • Άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα  (όπως η λοίμωξη από χλαμύδια, γονόρροια, σύφιλη και HIV/AIDS) αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης από HPV.

Εν κατακλείδι και βάσει της εξέλιξης της ιατρικής, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί. Καμία γυναίκα δεν πρέπει να πεθάνει από αυτό το νόσημα. Ένα μέλλον χωρίς καρκίνο του τραχήλου μας μήτρας είναι στα χέρια μας. Υπάρχει η γνώση και τα εργαλεία, μην αμελείτε τη σπουδαιότητα της Πρόληψης, φροντίστε τους εαυτούς σας!!!