Η φιλία είναι μια έννοια με μεγάλη σημασία και πολυτιμότητα για τον καθένα μας. Δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, όπως και καμία ανθρώπινη διαπροσωπική σχέση. Αν σκεφτούμε το πόσο δύσκολο είναι να χαρούμε με χαρές που δεν αφορούν εμάς, τότε θα καταλάβουμε πως η έννοια της φιλίας περνά μια μεγάλη κρίση, την οποία μπορούμε να ξεπεράσουμε μόνο εάν προσπαθήσουμε και δώσουμε χρόνο και ενέργεια σε αυτήν.
Σήμερα, η φιλία δοκιμάζεται μέσα από τον τεχνοκρατικό τρόπο ζωής που καλούμαστε να ζήσουμε λόγω των μέσων κοινωνικής ενημέρωσης. Η εισβολή τους στη καθημερινότητά μας έχει αλλάξει τις σχέσεις των ανθρώπων, ο ένας έχει αποξενωθεί από τον άλλο και τα προβλήματα, πλέον, είναι σοβαρά σχετικά με τη καλή διατήρηση των διαπροσωπικών σχέσεων. Η ασυνείδητη, αλλά και πολλές φορές συνειδητή απόρριψη της φυσικής επαφής και επικοινωνίας με τους φίλους, έχει ως συνέπεια, οι σχέσεις να γίνονται πιο ψυχρές και απόμακρες, ακόμη και να διαλύονται.
Άραγε, πόσο εύκολο είναι να έχει κάποιος φίλους; Στην εποχή που ζούμε, η δυνατότητα να γνωρίσουμε πολύ κόσμο παραμένει μεγάλη. Ωστόσο, μήπως οι γνωριμίες αυτές είναι επιφανειακές στη ζωή μας; Συχνά, οι άνθρωποι συγχέουμε τις λέξεις “γνωστός” και “φίλος”, θεωρώντας πως είναι το ίδιο. Είναι δύσκολο, στις μέρες μας, να βρούμε ανθρώπους που θα νοιάζονται πραγματικά για εμάς, που θα υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και ανιδιοτέλεια.
Αναμφίβολη διατύπωση αποτελεί το γεγονός πως ενώ ο αριθμός των γνωστών αυξάνεται, οι πραγματικοί φίλοι λιγοστεύουν. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η επιθυμία των ανθρώπων να αναπτύξουν στενές επαφές με άλλους ανθρώπους είναι διάχυτη, με αποτέλεσμα να αναζητούν συνεχώς την κατάλληλη φιλική συντροφιά. Αυτό σημαίνει πως επενδύουν περισσότερο στον μεγάλο αριθμό των γνωστών και δεν αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο στο να δημιουργήσουν ή να διατηρήσουν τις πραγματικές τους φιλίες σε υγιή επίπεδα.
Ένας μέσος άνθρωπος, στατιστικά, μπορεί να εμπιστευτεί 10 έως 20 ανθρώπους, ο αριθμός, όμως, των έμπιστων φίλων, που θα εκμυστηρευτεί το πρόβλημά του, σήμερα, είναι το πολύ δύο άνθρωποι. Το γεγονός πως οι πραγματικές φιλίες μειώνονται και στη θέση τους οι επιφανειακές φιλικές σχέσεις αυξάνονται, είναι μια αρνητική εξέλιξη για την ψυχική υγεία όλων μας.
Πολλοί από εμάς, έχουμε κάνει στον εαυτό μας έστω και μία φορά στη ζωή μας κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις: “Γιατί είμαι μόνος;”, “Γιατί δεν έχω στήριξη από τους φίλους μου;”, “Τι κάνω λάθος ώστε να μην έχω φίλους;”. Έχουμε συνηθίσει στις “εύκολες λύσεις”, στα τηλέφωνα, στα μηνύματα και στις βιντεοκλήσεις. Το χειρότερο είναι πως βολευόμαστε σε αυτές και βρίσκουμε αστείες δικαιολογίες, προκειμένου να πειστούμε πως η απρόσωπη επικοινωνία είναι το ίδιο με την ζωντανή επαφή.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν εισχωρήσει τόσο βαθιά στα μονοπάτια του μυαλού μας, που έχουν αλλάξει οι αντιλήψεις μας. Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει, πόσο εύκολο είναι να βρει και να διατηρήσει κάποιος πραγματικούς φίλους;
Επιμέλεια
Ελίζα Κωστάκη
Ψυχολόγος