Διαφορά sex-έρωτα: Πως αντιλαμβάνονται τα δύο φύλα το καθένα

Διαφορά sex-έρωτα: Πως αντιλαμβάνονται τα δύο φύλα το καθένα

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται τι είναι καλύτερο, να κάνουν sex ή έρωτα; Η απάντηση βρίσκεται στο τι επιδιώκουμε. Είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε αυτές τις δύο έννοιες όταν βρισκόμαστε σε μια σχέση, διότι, έτσι, αποφεύγεται η πιθανή αμηχανία που μπορεί να νιώσει ένας από τους δύο συντρόφους. 

Διαφορές sex με έρωτα

Όπως καταλαβαίνουμε, το σεξ δεν είναι συνώνυμο του έρωτα, γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι μπορούν να το κάνουν χωρίς να βρίσκονται σε κάποια σταθερή σχέση. 

Το να κάνουμε σεξ συνδέεται με το ένστικτό μας και την ανάγκη μας για σωματική επαφή. Σε αυτού του είδους σωματικής επαφής δεν είναι αναγκαία η ένδειξη τρυφερότητας ή κάποιου άλλου ρομαντικού συναισθήματος, καθώς σκοπός είναι οι σύντροφοι να γδυθούν, να ικανοποιηθούν και να ντυθούν ξανά, ώστε να συνεχίσουν τη ζωή τους, χωρίς να υπάρχει κάποια δέσμευση. Στο σεξ πρωταρχικό ρόλο παίζει η αυτοϊκανοποίηση, αγνοώντας τις ανάγκες και τις επιθυμίες του άλλου συντρόφου, ενώ, μετά την ολοκλήρωση της πράξης, όλα τελειώνουν με τους συντρόφους να συνεχίζουν το πρόγραμμά τους. 

Από την άλλη πλευρά, το να κάνουμε έρωτα συνδέεται με την επιθυμία μας να ξεπεράσουμε το σαρκικό επίπεδο και την ύπαρξη αμοιβαίας ευχαρίστησης. Σε αυτού του είδους σωματικής επαφής, οι σύντροφοι συνδέονται συναισθηματικά, εκφράζουν σωματικά τα όνειρα τους για το μέλλον, ενώ, παρατηρείται αισθησιασμός, αφού ο καθένας δίνει μεγάλη σημασία στα προκαταρκτικά και στα αμοιβαία χάδια. Παράλληλα, η ευγενική συμπεριφορά σε λέξεις και χειρονομίες παίζει σημαντικό ρόλο πριν τη διείσδυση. Ο χρόνος στον έρωτα επικεντρώνεται στο να δείξουμε στο σύντροφό μας ότι τον επιθυμούμε και τον αγαπάμε. Ακόμη και μετά τον οργασμό, αφιερώνουμε χρόνο, συζητώντας για τα συναισθήματά μας και τις απόψεις μας γύρω από τον σεξουαλικό τομέα.                                      

Διαφορές μεταξύ των δύο φύλων    

Η διαφορετική συμπεριφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών έγκειται στα στερεότυπα και τον ρόλο του κάθε φύλου απέναντι στον τρόπο προσέγγισης που πρέπει να ακολουθείται. 

Στο κομμάτι του σεξ, οι γυναίκες φαίνεται να είναι περισσότερο επιφυλακτικές. Σε αμερικανική έρευνα παρατηρήθηκε πως το 30% των νεαρών γυναικών έχουν αρνηθεί το σεξ, ενώ το ήθελαν, καθώς αποτελεί μια πράξη κατόπιν ζευγαρώματος. Ωστόσο, η πλειοψηφία των γυναικών λειτουργεί περισσότερο εγκεφαλικά και συναισθηματικά τόσο στον έρωτα όσο και στο σεξ, ενώ, και οι δύο έννοιες για εκείνες είναι ταυτόσημες, καθώς συνεχίζουν να είναι το ίδιο ρομαντικές. 

Οι άνδρες εκ φύσεως είναι πιο απελευθερωμένοι σε ό,τι αφορά την έκφραση της σεξουαλικότητάς τους αλλά και τη διεκδίκηση της ευχαρίστησης μέσω του σεξ, χωρίς να είναι απαραίτητο να εμπλακούν συναισθηματικά. Ωστόσο, μπορούν να βιώσουν τον έρωτα τόσο έντονα όσο το σεξ. Συγκριτικά με τις γυναίκες, εστιάζουν περισσότερο σε ένα σεξουαλικό ερέθισμα, το οποίο μπορεί να τους φτάσει στην κορύφωση.                    

Η σημασία της διάκρισης σεξ και έρωτα

Έχει μεγάλη σημασία να ξέρουμε τι επιδιώκουμε από μια σχέση. Αυτό μπορούμε να το ξεκαθαρίσουμε μέσα από τις παρακάτω λεπτομέρειες:     

  • Το σεξ και ο έρωτας διαφέρουν από άτομο σε άτομο και από περίσταση σε περίσταση
  • Κάθε άνθρωπος οφείλει να έχει επίγνωση του τι επιθυμεί
  • Πολλές φορές, ένας από τους δύο βασίζεται στο συναίσθημα, ενώ, ο άλλος επιδιώκει μόνο τη σωματική ικανοποίηση    
  • Πάντα θα πρέπει να συμφωνούν και οι δύο σύντροφοι για την επιλογή της πράξης
  • Η επιθυμία για δέσμευση θα πρέπει να αποτελεί συνειδητή απόφαση και να είναι σεβαστή από τον άλλο σύντροφο

Είναι καλό να προστατεύουμε και να προστατευόμαστε τόσο από τις δικές μας προθέσεις όσο και από του συντρόφου μας, ώστε να μη πληγωθούμε σε περίπτωση διαφορετικής επιθυμίας. 

   

 

Επιμέλεια

Ελίζα Κωστάκη

Ψυχολόγος