Παγκόσμια Ημέρα Της Γυναίκας

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Με απόφαση του ΟΗΕ, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1977 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Σκοπός της ημέρας αυτής ήταν η ανάδειξη των προβλημάτων αλλά και των δικαιωμάτων της γυναίκας. 

Ιστορική Αναδρομή

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε ιστορικό επίπεδο, δε ξεκίνησε από τον ΟΗΕ το 1977, αλλά στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ πήρε τη πρωτοβουλία για αυτόν τον εορτασμό, ένεκα μιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας με αίτημα τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, τα ίσα μεροκάματα με τους άνδρες, το ωράριο των 10 αντί 16 ωρών και τη κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων. 

 Από το επόμενο έτος, ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε και τηρείται κάθε χρόνο με στόχο την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, συμπεριλαμβανομένου και του εκλογικού δικαιώματος. 

Σήμερα

Δυστυχώς, στις μέρες μας, η Ημέρα αυτή έχει χάσει το νόημά της, καθώς πλέον έχει εμπορευματοποιηθεί και θεωρείται αφορμή έκφρασης αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, όπως συμβαίνει στην Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και στη Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας. 

Η ισότητα των δύο φύλων θα πρέπει να αποτελεί βασική αξία και θεμελιώδες δικαίωμα κάθε χώρας. Ο ρόλος της γυναίκας, σήμερα, είναι πρωταγωνιστικός στην ανατροφή των παιδιών, ωστόσο, στον εργασιακό χώρο παρατηρείται έντονα αφενός η υποτίμηση των δυνατοτήτων τους και αφετέρου οι μισθολογικές ανισότητες σε σχέση με τους άνδρες, ενώ παράλληλα, η λεκτική και σεξουαλική κακοποίησή τους είναι τρομακτικά ευκολότερες στο χώρο εργασίας τους. Ακόμη, λόγω φύλου, η γυναίκα έχει περισσότερες πιθανότητες να μη προσληφθεί σε κάποια θέση εργασίας αλλά και να απολυθεί εξίσου. 

Μια υγιής κοινωνία απαιτεί ίσες ευκαιρίες και ίση πρόσβαση παντού ανεξαρτήτως φύλου. Η Παγκόσμια αυτή Ημέρα είναι η αφορμή για να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές που χρειάζονται, ώστε να τιμηθούν όλες οι γυναίκες σε όλο το κόσμο. 

 

Ας τους δείξουμε τον σεβασμό που τους αξίζει. 

 

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες! 

 

Επιμέλεια

Ελίζα Κωστάκη

Ψυχολόγος