Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου των Ωοθηκών, στοχεύοντας στην αξιόπιστη ενημέρωση των γυναικών αλλά και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη νόσο αυτή.
Η εμφάνισή του γίνεται είτε στη μία είτε και στις δύο ωοθήκες με τη μορφή κακοήθων όγκων των κυττάρων ή με τη μορφή επιθηλιακών καρκινωμάτων.
Επιδημιολογικά
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί την 8η συχνότερη αιτία θνητότητας από καρκίνο, ενώ, είναι ο 7ος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της GLOBOCAN για το 2020, μέχρι το 2040, ο αριθμός των γυναικών, σε παγκόσμιο επίπεδο, που θα διαγνωστούν με καρκίνο των ωοθηκών θα αυξηθεί περίπου κατά 37%, φτάνοντας τις 428.966. Παράλληλα, ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν από τη συγκεκριμένη νόσο, ετησίως, προβλέπεται να αυξηθεί σε 313.617, μια αύξηση άνω του 50% από το 2020.
Συμπτώματα
Σε περίπτωση που κάποια γυναίκα αντιμετωπίζει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφτεί τον γυναικολόγο της για περαιτέρω έλεγχο:
- Πόνο στην πύελο ή στην κοιλιά
- Επίμονο αίσθημα φουσκώματος στην κοιλιά
- Συχνοουρία
- Αίσθημα κορεσμού μετά από ένα μικρό γεύμα
- Ανεξήγητη κούραση
- Μη φυσιολογική αιμορραγία
- Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου
Παράγοντες κινδύνου
Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών είναι, αρχικά, η ηλικία της γυναίκας, ο τρόπος ζωής της, το οικογενειακό ιστορικό αλλά και το αναπαραγωγικό. Ωστόσο, ο κίνδυνος εμφάνισης είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες που είχαν συγκεκριμένες γενετικές ανωμαλίες, όπως μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 ή BRCA2.
Τρόποι διάγνωσης
Οι τρόποι διάγνωσης της νόσου είναι η πυελική εξέταση, το διακολπικό ή πυελικό υπερηχογράφημα και η εξειδικευμένη εξέταση αίματος για τη πρωτεΐνη CA-125. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου, ο γιατρός μπορεί να προτείνει την αξονική τομογραφία ή το PET scan. Ωστόσο, η μόνη σίγουρη εξέταση είναι η βιοψία.
Σαλπιγγεκτομή ή Σαλπιγγοωοθηκεκτομή
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο μεγαλύτερος αριθμός εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών ξεκινά από τις σάλπιγγες. Ως μέτρο πρόληψης αυτής της μορφής καρκίνου, οι ιατροί προτρέπουν όλες τις γυναίκες που έχουν ήδη τεκνοποιήσει και δεν επιθυμούν να αποκτήσουν άλλα παιδιά, να αφαιρέσουν τις σάλπιγγες ή / αλλά και τις ωοθήκες τους, ακόμη κι αν φέρουν κάποιον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Συμπέρασμα
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην αμελούμε τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο τόσο για την ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών, όσο και για την γενικότερη πρόληψη του γυναικολογικού μας συστήματος. Πρέπει να ακούμε το σώμα μας, να το φροντίζουμε και να αναζητούμε τη βοήθεια από τον ειδικό γιατρό, όταν παρατηρούμε περίεργα σημάδια. Αξίζει να σημειωθεί πως η διάγνωση της νόσου σε αρχικά στάδια συνδέεται με πενταετή επιβίωση περίπου 93%.
Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη είναι αναγνωρισμένο κέντρο αναφοράς για τον καρκίνο των ωοθηκών από το ESGO (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων).
Επιμέλεια
Ελίζα Κωστάκη
Ψυχολόγος