7 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Η σημασία της φροντίδας και της Πρόληψης

7 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. Η σημασία της φροντίδας και της Πρόληψης

“Χτίζοντας έναν πιο δίκαιο και πιο υγιή κόσμο” είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, ημέρα που ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.Είναι μία ημέρα γιορτής για το πολύτιμο αγαθό, την υγεία, αλλά και προβληματισμού, αφού οι ασθένειες υπάρχουν!

Η διασφάλιση της υγείας μας είναι ύψιστη προτεραιότητα τόσο ατομικά όσο και κοινωνικά.

Η συνεχής οικονομική κρίση και η πανδημία εκ του COVID-19 οδήγησαν σε κοινωνικές ανισότητες με σοβαρές συνέπειες στα συστήματα υγείας παγκοσμίως και περαιτέρω επιπτώσεις στην υγεία των συνανθρώπων μας.

Για το λόγο αυτό, είναι σημαντική η προσήλωση μας στην συνεχή φροντίδα της υγείας μας, ώστε να χτίσουμε έναν πιο δίκαιο και υγιή κόσμο.

Ένα από τα σπουδαιότερα σημεία όσον αφορά την Υγεία είναι ο τομέας της Πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Οι κλάδοι της Πρόληψης αφορούν την  Πρωτογενή, Δευτερογενή και Τριτογενή πρόληψη.

Α. Πρωτογενής: Αποβλέπει στην αποφυγή και την καταπολέμηση κινδύνων οι οποίοι απειλούν την υγεία μας. Περιλαμβάνει μέτρα ατομικής και ομαδικής προστασίας επιδιώκοντας να αυξήσει το προσδόκιμο επιβίωσης και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής. Εδώ ανήκουν ο εμβολιασμός, ο έλεγχος καρδιαγγειακών νοσημάτων, αρτηριακής πίεσης, κληρονομικού ιστορικού, σακχαρώδους διαβήτη, παχυσαρκίας, καπνίσματος, διατροφικών συνηθειών, σωματικής άσκησης και στρεσογόνων καταστάσεων.

Β. Δευτερογενής: Μέσω της έγκαιρης-πρώιμης διάγνωσης και της αποτελεσματικής τους αντιμετώπισης έχει σκοπό την αποτροπή της παγίωσης μιας διαταραχής ή της εξέλιξης μιας νόσου. Περιλαμβάνει εξετάσεις όπως είναι η μαστογραφία , το τεστ Παπανικολάου, η κολονοσκόπηση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, της μήτρας και του παχέος εντέρου αντίστοιχα. Επίσης, τον έλεγχο για οστεοπόρωση και την έγκαιρη διάγνωση για τον καρκίνο του προστάτη.

Γ. Τριτογενής: Περιλαμβάνει θεραπευτικές παρεμβάσεις στους ήδη νοσήσαντες με σκοπό τον περιορισμό της έντασης των συμπτωμάτων και της σοβαρότητας των επιπλοκών της νόσου.

Γίνεται επομένως κατανοητό, ότι ιατροί, νοσηλευτές, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, επιδημιολόγοι και η Πολιτεία πρέπει συντονισμένα να αγωνίζονται με οργανωμένα προγράμματα παρέμβασης και συμβουλευτικής υποστήριξης ώστε να πληροφορούν το κοινό για την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Εν κατακλείδι, η σημερινή ημέρα είναι μια ξεχωριστή ημέρα του χρόνου. Είναι ημέρα χαράς γιατί συνειδητοποιούμε ότι η υγεία είναι ένα αγαθό πολύτιμο που πρέπει να το εξασφαλίζουμε για τον εαυτό μας, αλλά και ημέρα προβληματισμού και ευαισθητοποίησης σε όλο τον κόσμο για να βρούμε τους τρόπους να καλύψουμε τα κενά και να επιλύσουμε τα υφιστάμενα αλλά και τα επερχόμενα προβλήματα στον τομέα της υγείας.

Για όλους εμάς στη ΝΕΜΕΣΙΣ, η υγεία, σωματική-ψυχική-πνευματική είναι προ-πάντων!!