4 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας των Παιδιών

διεθνησ ημερα κατα της Επιθετικοτητας των Παιδιων

4 Ιουνίου: Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας των Παιδιών

Το 1983, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η 4η Ιουνίου ορίστηκε ως Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών. Η αφορμή αυτής της καθιέρωσης ήταν η επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους απέναντι σε έναν μεγάλο αριθμό παιδιών παλαιστινιακής καταγωγής. 

Το 1989 υπογράφηκε Σύμβαση από τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ που στοχεύει στη ρύθμιση των κρατικών υποχρεώσεων που αφορά την προστασία και την προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Θετικό είναι το γεγονός πως το 1992 έγινε νόμος και στη δική μας χώρα. 

Σύμβαση Δικαιωμάτων του Παιδιού

Όσον αφορά τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, αυτή περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες: 

  1. Παροχές. Για παράδειγμα, δικαίωμα στην υγεία, την εκπαίδευση, τη ψυχαγωγία κ.α.
  2. Προστασία από κάθε μορφή κακοποίησης, ρατσισμού και εκμετάλλευσης 
  3. Συμμετοχή. Για παράδειγμα, δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση γνώμης, στον ελεύθερο χρόνο και τη πληροφόρηση

Στατιστικά δεδομένα

Δυστυχώς, λυπηρά παρουσιάζονται τα στατιστικά θανάτου παιδιών, αφού περισσότερο από δύο εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη ζωή τους, κατά την τελευταία εικοσαετία, σε πολεμικές συγκρούσεις. Παράλληλα, στη Νότιο Αμερική και Καραϊβική, πάνω από ογδόντα χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ετησίως. 

Ας κρατήσουμε…

Η Ημέρα αυτή θα πρέπει να μάς θυμίζει πως σε όλο τον κόσμο υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά που υποφέρουν και βασανίζονται από πολλά διαφορετικά είδη βίας, όπως τη σωματική, τη ψυχική και τη συναισθηματική. Μέχρι σήμερα το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας δεν έχει εξαλείψει, αλλά είναι και τραγικά συχνό. 

Οι πληγές που δημιουργούνται στη παιδική ηλικία, αργότερα, θα προκαλέσουν ίσως και ανεπανόρθωτες συμπεριφορές και αντιλήψεις κατά την ενήλική τους ζωή. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, το άγχος και η επιθετική συμπεριφορά είναι ορισμένα παραδείγματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ως απόρροια της επιθετικότητας που δέχτηκαν όταν ήταν παιδιά.  

 

Επιμέλεια

Ελίζα Κωστάκη

Ψυχολόγος