Η Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, από το 2004, γιορτάζεται, κάθε χρόνο, στις 28 Ιουλίου, ενώ, καθιερώθηκε από τον ΠΟΥ, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση τόσο των πολιτών για τις απαραίτητες εξετάσεις για τη διάγνωση της νόσου, όσο και των εμπλεκόμενων φορέων που αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ιογενών μορφών ηπατίτιδας.
Οι επιστήμονες έχουν ονομάσει την ηπατίτιδα “σιωπηλή νόσο”, αφού τα συμπτώματά της εμφανίζονται αρκετά χρόνια αργότερα, με αποτέλεσμα την καθυστερημένη διάγνωση της νόσου.
Στατιστικά
Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ετησίως, από την ηπατίτιδα. Στη χώρα μας, κοντά στα 200.000 άτομα πάσχουν από χρόνια ηπατίτιδα B και 100.000 από C, εκ των οποίων οι 75.000 δε το γνωρίζουν, καθώς τα συμπτώματα της νόσου δεν είναι ξεκάθαρα. Ακόμη, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί μια αύξηση περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά.
Σήμερα
Η ηπατίτιδα C είναι, πλέον, ιάσιμη, διότι τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό τις θεραπείες των ασθενών. Όλοι έχουν πρόσβαση στα θεραπευτικά σχήματα που στοχεύουν στην πλήρη ίαση της νόσου.
Ο εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού και αποτελεί, πλέον, τον αποτελεσματικότερο τρόπο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου.
Γενικές πληροφορίες για την Ηπατίτιδα:
- Οι πιο γνωστοί τύποι ηπατίτιδας είναι πέντε: A, B, C, D και Ε. Ωστόσο, υπάρχουν κι άλλοι ιοί που προκαλούν τη νόσο, όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση
- Οι ιογενείς ηπατίτιδες B και C προσβάλλουν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού συγκριτικά με τους υπόλοιπους τύπους
- Τα συμπτώματα της νόσου παραπέμπουν, συνήθως, σε αυτά της γρίπης (ναυτία, κόπωση, πυρετός και πιο σπάνια, σκουρόχρωμα ούρα και ανοιχτόχρωμα κόπρανα).
- Η ηπατίτιδα B μεταδίδεται α) μέσω της σεξουαλικής επαφής με άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό, χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, β) με την κοινή χρήση προσωπικών αντικειμένων, όπως ξυραφάκι ή οδοντόβουρτσα, γ) με την κοινή χρήση συριγγών ή άλλων εργαλείων, όπως για τη χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών, δ) από μολυσμένη μητέρα στο παιδί κατά τον τοκετό (κάθετη μετάδοση)
- Για την οξεία ηπατίτιδα Β δε χρειάζεται θεραπεία
- Για τη χρόνια ηπατίτιδα Β, 3 φάρμακα (ιντερφερόνη άλφα, λαμιβουδίνη, διπιβαλική αδεφοβίρη) συνιστώνται για τη θεραπεία της νόσου
- Η ίαση της ηπατίτιδας C επιτυγχάνεται σε περισσότερο από 80% των ασθενών
- Τα εμβόλια της ηπατίτιδας δεν εξασφαλίζουν την εφ’ όρου ζωής ανοσία
- Δεν υπάρχουν εμβόλια κατά της ηπατίτιδας C, D και E
Επιμέλεια
Ελίζα Κωστάκη
Ψυχολόγος