Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down θεσπίστηκε στις 21 Μαρτίου με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, την προσπάθεια για υπέρβαση των προκαταλήψεων και την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος. Η Ημέρα αυτή καθιερώθηκε το 2006 από τον γιατρό Στυλιανό Αντωναράκη, καθηγητή της Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης. Η 21η Μαρτίου δεν ορίστηκε τυχαία, καθώς προκύπτει από αριθμητικά δεδομένα που σχηματίζουν το σύνδρομο: 3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21.
Τι είναι το σύνδρομο Down;
Το σύνδρομο Down αποτελεί μια χρωμοσωμική ανωμαλία, η οποία μπορεί να προκαλέσει νοητική καθυστέρηση, ιδιαίτερα εμφανισιακά χαρακτηριστικά και μαθησιακές δυσκολίες. Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα τρισωμίας, καθώς ένα επιπλέον χρωμόσωμα προστίθεται στο ζευγάρι 21. Έτσι, ο τελικός αριθμός των χρωμοσωμάτων είναι 47, αντί για 46. Επιδημιολογικά, το σύνδρομο εμφανίζεται σε περίπου 1 στα 700 νεογνά.
Σε τι οφείλεται το σύνδρομο Down;
Στην εμφάνιση του συνδρόμου Down παίζει σημαντικό ρόλο η προχωρημένη ηλικία της μητέρας, ενώ, ο κίνδυνος αυξάνεται όταν υπάρχει συγγενής με το σύνδρομο αυτό.
Προγεννητικός έλεγχος συνδρόμου Down
Σήμερα, παρέχεται η δυνατότητα στις έγκυες μητέρες να πραγματοποιήσουν διαγνωστικές εξετάσεις για την έγκαιρη πιθανή εμφάνιση του συνδρόμου Down.
Πρόγνωση και προσδόκιμο ζωής
Χάρη στους γοργούς ρυθμούς της ιατρικής επιστήμης, το προσδόκιμο ζωής των ατόμων με σύνδρομο Down συνεχώς αυξάνεται. Το 1983, ο μέσος όρος ζωής ήταν μόλις τα 25 έτη, ενώ το 1997, σε 14 χρόνια, η μέση διάρκεια διπλασιάστηκε στα 49 έτη.
Ας σκεφτούμε…
Τα παιδιά με σύνδρομο Down μπορούν και πρέπει να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή. Έχουν δικαίωμα σε κάθε απόλαυση της ζωής, σε κάθε όνειρο, σε κάθε ταλέντο, σε κάθε ελπίδα. Ας μη τους “φοράμε ταμπέλες”, ας μη προσβάλουμε τη διαφορετικότητα κανενός, αλλά να μάθουμε για αυτή και να την αγκαλιάσουμε. Ας μη πληγώνουμε κάτι επειδή μάς φαίνεται ξένο. Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν τον σεβασμό μας. Την επόμενη φορά που θα συναντήσουμε ένα παιδί ή έναν ενήλικα με σύνδρομο Down, ας τους δώσουμε τα συγχαρητήριά μας τόσο στους ίδιους, όσο και στους γονείς τους για την εσωτερική δύναμη και τη μοναδικότητά τους.
Είμαστε υπερήφανοι που υπάρχετε! Η σημερινή Ημέρα είναι αφιερωμένη σε εσάς!
Επιμέλεια
Ελίζα Κωστάκη
Ψυχολόγος