Στις 18 Δεκεμβρίου 2007, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με το Ψήφισμα 62/139 καθιέρωσε τη 2α Απριλίου ως τη Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για τον Αυτισμό.
Στόχος της Ημέρας αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τον αυτισμό, καθώς και η προώθηση της ένταξης αυτών των ατόμων στη κοινωνία.
Τι είναι ο Αυτισμός;
Ο αυτισμός είναι μια, εκ γενετής, νευροαναπτυξιακή διαταραχή, η οποία επηρεάζει πολλές πτυχές της λειτουργικότητας του ατόμου σε κοινωνικό, γνωστικό, αισθητηριακό, συμπεριφορικό επίπεδο κ.α.
Συχνά, ο αυτισμός συνυπάρχει και με άλλες διαταραχές, όπως διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, διαταραχή κινητικού συντονισμού και προβλήματα συμπεριφοράς ή συναισθήματος.
Συμπτώματα
Στα συμπτώματα του αυτισμού περιλαμβάνονται η ύπαρξη γλωσσικών διαταραχών, η ελλιπής κοινωνική επικοινωνία με άλλα άτομα, οι επαναληπτικές συμπεριφορές και η νοητική υστέρηση. Τα πρώτα συμπτώματα, συνήθως, παρουσιάζονται κατά τη βρεφική ηλικία, ωστόσο, τα άτομα αυτά θα διαγνωστούν με αυτισμό περίπου στην ηλικία των 3 με 6 ετών.
Αίτια
Τα αίτια του φάσματος του αυτισμού δεν είναι σαφή, παρόλα αυτά, οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή του είναι η κληρονομικότητα και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Επιδημιολογικά
Εκτιμάται πως 1 στα 160 παιδιά, παγκοσμίως, θα διαγνωστεί με το φάσμα του αυτισμού και είναι 4 έως 5 φορές πιο συχνός στα αγόρια. Βάσει επιδημιολογικών ερευνών, τα τελευταία 50 χρόνια, παρατηρείται αύξηση της συχνότητας του φάσματος του αυτισμού σε όλο τον κόσμο.
Θεραπεία
Δυστυχώς δεν υπάρχει ριζική θεραπεία για τον αυτισμό. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει, σε μεγάλο βαθμό, τη λειτουργικότητα των αυτιστικών ατόμων. Με τη κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση, τα άτομα θα είναι σε θέση να ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό σύνολο, να αναπτύξουν σχέσεις στη ζωή τους, να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους αλλά και να εργαστούν.
Συμβουλές για γονείς
Προσπαθήστε να ενημερωθείτε, όσο το δυνατό, περισσότερο για το φάσμα του αυτισμού. Η ζωή με ένα αυτιστικό παιδί επηρεάζει όλη την οικογένεια και αλλάζει πολλές συνήθειες. Δημιουργεί τρομερό άγχος, απαιτεί μεγάλη υπομονή και επιμονή, και επεμβαίνει στις οικονομικές ισορροπίες. Προσφέρετε στα παιδιά αυτά ένα σταθερό περιβάλλον με κατάλληλα προσαρμοσμένες δραστηριότητες, ώστε να αποκαταστήσουν τα λειτουργικά τους ελλείμματα, να μην απομονωθούν κοινωνικά και να μην αποκτήσουν σοβαρότερα ψυχικά νοσήματα στην ενήλικη ζωή τους.
Ας σκεφτούμε…
Εμείς οι άνθρωποι, δυστυχώς, τείνουμε να βάζουμε “ταμπέλες” σε κάθε τι θεωρούμε διαφορετικό. Τα άτομα με αυτισμό, συχνά, γίνονται θύματα στίγματος και προκαταλήψεων, με αποτέλεσμα να στερούνται ευκαιρίες σε διάφορους τομείς. Έχουν την ανάγκη μιας σειράς πολλών ειδών υπηρεσιών, αλλά, κυρίως έχουν την ανάγκη για αποδοχή, για ένταξη, για κοινωνικοποίηση και εν τέλει για εξέλιξη.
Ας μη ξεχνάμε πως μπορεί για εμάς ένα γεγονός να είναι ασήμαντο, όμως, για κάποιους άλλους μπορεί να είναι πολύ σημαντικό.
Η σημερινή Ημέρα είναι αφιερωμένη σε εσάς!
Επιμέλεια
Ελίζα Κωστάκη
Ψυχολόγος