16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Τον Οκτώβριο του 1980, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής την 16η Οκτωβρίου, στοχεύοντας στο περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.

Οι στόχοι της ημέρας αυτής είναι οι εξής:

  • Ενθάρρυνση οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών
  • Αύξηση της προσοχής στη γεωργική παραγωγή τροφίμων και εντατικοποίηση των εθνικών και μη κυβερνητικών προσπαθειών για το σκοπό αυτό
  • Αύξηση συμμετοχής των αγροτών, ιδιαίτερα των γυναικών με αποφάσεις που θα στοχεύουν στην επιρροή των συνθηκών ζωής τους
  • Ενίσχυση της διεθνής και εθνικής αλληλεγγύης, με στόχο τον περιορισμό της πείνας της φτώχειας και του υποσιτισμού

Στις μέρες μας, η πείνα αφορά περισσότερο από 800 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ σύμφωνα με έρευνες, 1.3 δισεκατομμύρια τόνοι φαγητού χάνονται (περίπου το 20% της παραγωγής τροφίμων). Ακόμη, ετησίως, περίπου 40 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας πεθαίνουν λόγω της πείνας με τα επίπεδα παγκόσμιας ανασφάλειας να έχουν αυξηθεί ραγδαία.

Κακή διατροφή και ψυχική υγεία

Είναι σχεδόν αναμενόμενο το γεγονός πως η κακή διατροφή επηρεάζει αρνητικά τη ψυχική μας υγεία. Η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η
ψυχαναγκαστική υπερφαγία είναι οι πιο συνηθισμένες διαταραχές διατροφής που ξεκινούν με απλά συμπτώματα, όπως την μειωμένη/αυξημένη επιθυμία για κατανάλωση φαγητού και καταλήγουν σε πιο σοβαρά.

Τόσο η ψυχογενής ανορεξία, όσο και η ψυχογενής βουλιμία αφορούν στο μεγαλύτερο ποσοστό τις γυναίκες. Στη ψυχογενή ανορεξία, το άτομο ξεκινά να
χάνει βάρος αποφεύγοντας παχυντικές τροφές, ενώ στη συνέχεια όλο και περισσότερες από αυτές ενοχοποιούνται για τη θερμιδική τους αξία, ώσπου τα
γεύματα περιορίζονται σε ένα φρούτο ή στη λήψη υγρών σε συνδυασμό με εντατική γυμναστική.

Η ψυχογενής βουλιμία χαρακτηρίζεται από επανειλημμένα επεισόδια υπερβολικής λήψης τροφής, συνοδευόμενα από ένα αίσθημα μη ελέγχου της λαιμαργίας. Στο τέλος αυτών, το άτομο προχωρά σε μια μορφή αντισταθμιστικής συμπεριφοράς ως μέτρο για την αποτροπή της αύξησης βάρους (π.χ. καθαρτικές συμπεριφορές, όπως εμετοί και μη καθαρτικές συμπεριφορές, όπως νηστεία).

Οι παραπάνω διαταραχές έχουν ως συμπτωματολογία έναν άκαμπτο τρόπο σκέψης, μεγάλη ανάγκη ελέγχου των καταστάσεων, περιορισμένη συναισθηματική έκφραση και πολλές φορές ακραίες συμπεριφορές που δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στο θάνατο.

Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Επιλέξτε εποχικά τρόφιμα

Με την αγορά τροφίμων εποχής συμβάλλετε στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα, ενώ παράλληλα, τα οπωρολαχανικά εποχής είναι πιο οικονομικά και θρεπτικά.

  • Υποστήριξε τις επιχειρήσεις μικρότερης κλίμακας

Επιλέξτε να ψωνίζετε από μικρές και τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρέχουν αγνά προϊόντα δικής τους παραγωγής.

  • Προσθέστε ποικιλία στη διατροφή σας

Με τη κατανάλωση ευρέου φάσματος τροφίμων, εκτός του ότι ο οργανισμός μας προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται, συνεισφέρετε και στη βιοποικιλότητα του περιβάλλοντος.

  • Αν υπάρχει η δυνατότητα, φτιάξτε τον δικό σας κήπο και γίνετε παραγωγοί του εαυτού σας
  • Χρησιμοποιήστε τη κατάψυξη για τρόφιμα που περίσσεψαν
  • Επιλέξτε μη συσκευασμένα προϊόντα διατροφής
  • Χρησιμοποιήστε υφασμάτινες σακούλες για τα ψώνια σας

Οι ήρωες των τροφίμων είναι οι αγρότες, οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι του κλάδου αυτού. Αναλαμβάνουν και φροντίζουν τα τρόφιμά μας καθημερινά, ώστε να έρχονται στα χέρια μας με ασφάλεια. Γίνε κι εσύ τώρα ήρωας τροφίμων, κάνοντας ασφαλείς και υγιεινές επιλογές.

Επιμέλεια
Ελίζα Κωστάκη
Ψυχολόγος