14 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Εθελοντή Αιμοδότη θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο στις 14 Ιουνίου, με σκοπό την ανάδειξη της σημαντικότητας της εθελοντικής αιμοδοσίας και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Παράλληλα, η Ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης όσον αφορά την αύξηση χρηματοδότησης αλλά και της αναβάθμισης των συστημάτων αιμοδοσίας, με στόχο την αύξηση της συλλογής του αίματος από εθελοντές. 

Η εύκολη παροχή αίματος είναι απαραίτητη για εξαιρετικά σημαντικές περιπτώσεις, όπως: 

  • για τραυματίες ή ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις 
  • για εγκυμονούσες γυναίκες με αιμορραγία λόγω πιθανών επιπλοκών στην εγκυμοσύνη ή του τοκετού 
  • για ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα ή κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες, όπως είναι η μεσογειακή αναιμία ή η ανοσιακή ανεπάρκεια. 

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι η ανάγκη για αίμα είναι απέραντη, η πρόσβαση δεν είναι σε όλους ισότιμη, με τις ποσότητες αίματος να είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς για πολίτες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. 

Η ανάγκη κάλυψης σημαντικών ποσοτήτων αίματος είναι επιτακτική για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα αιμοδοσίας με την ενεργό συμμετοχή του πληθυσμού θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια συμπολίτες μας που χρειάζονται αίμα. 

Επιδημιολογικά, κάθε χώρα χρειάζεται περίπου 60.000 φιάλες με αίμα ανά 1.000.000 κατοίκους, ενώ στη χώρα μας, απαιτούνται περίπου 600.000 μονάδες, από τις οποίες μόνο το 40% εξασφαλίζεται από εθελοντική αιμοδοσία.

Πολλοί από εμάς έχουμε βιώσει την ανησυχία για εύρεση αίματος για κάποιον δικό μας άνθρωπο. Αναζητούμε από φίλους και συγγενείς βοήθεια για μια φιάλη αίματος. Λόγω της ελάχιστης ποσότητας στην τράπεζά μας, δεν είναι λίγες οι φορές που τελικά δε μπορέσαμε να καλύψουμε επαρκώς την ανάγκη αυτών των ασθενών για αίμα.

 Για το λόγο αυτό, ας παρακινηθούμε όλοι για να προσφέρουμε -ο καθένας ξεχωριστά- τη δική του βοήθεια στους ασθενείς αυτούς, ώστε να ενισχύσουμε την τράπεζά μας να καλύψει μεγαλύτερες ποσότητες αίματος για τα άτομα που το έχουν ανάγκη. 

Ας μη ξεχνάμε πως θα μπορούσε να βρίσκεται στη θέση αυτών των ασθενών ένας δικός μας άνθρωπος ή ακόμη κι εμείς οι ίδιοι! 

Προϋποθέσεις εθελοντικής αιμοδοσίας:

  • Να είστε 18-65 ετών
  • Να έχετε κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
  • Να έχετε λάβει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
  • Σε περίπτωση ύπαρξης τατουάζ, να έχουν περάσει τουλάχιστον 4 μήνες
  • Να αναφέρετε φάρμακα ή ασθένειες που έχετε 
  • Μη κατανάλωση αλκοόλ 24 ώρες πριν

 

Επιμέλεια

Ελίζα Κωστάκη

Ψυχολόγος