1 Νοεμβρίου: Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων

1 Νοεμβρίου: Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων

Η 1η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων Σώματος και Μεταμοσχεύσεων, ενώ η Παγκόσμια Ημέρα εορτάζεται στις 28 Οκτωβρίου. Στόχος των ημερών αυτών είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αξία της δωρεάς οργάνων για μεταμοσχεύσεις και η σημασία αυτού του δώρου.
Η μεταμόσχευση των οργάνων συμβάλλει στην αποκατάσταση των σωματικών λειτουργιών που έχουν χαθεί πλήρως ή μερικώς. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα όργανα ενός μεταθανάτιου δότη δύνανται να σώσουν έως και εννέα ασθενείς.
Όργανα προς μεταμόσχευση
● Νεφροί
● Ήπαρ
● Καρδιά
● Πάγκρεας
● Πνεύμονες
● Τμήμα λεπτού εντέρου
Για άτομα με ανεπάρκεια οργάνων τελευταίου σταδίου, η μεταμόσχευση ενός οργάνου είναι στη κυριολεξία ζήτημα ζωής και θανάτου.
Στατιστικά
● Στην Κύπρο, περίπου 20 μεταμοσχεύσεις νεφρού διενεργούνται ετησίως, ενώ, περισσότεροι από 1000 ασθενείς βρίσκονται στις αιμοκαθάρσεις
● Στην Ελλάδα, υπάρχουν 4,8 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού
● Ο μέσος όρος αναμονής για μόσχευμα νεφρού είναι 6,5 χρόνια
● Το 60% των νεφροπαθών πεθαίνουν πριν βρεθεί το μόσχευμα
● Το 68% των Ελλήνων δηλώνουν ανεπαρκώς ενημερωμένοι για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις
Έλλειψη δοτών στην Ελλάδα
Η μεγάλη έλλειψη δωρητών οργάνων στη χώρα μας οφείλεται στην απροθυμία των συγγενών να δωρίσουν τα όργανα των προσώπων που χάθηκαν. Οι αιτίες αυτής της απροθυμίας είναι η ελλιπής ενημέρωση για τη δωρεά οργάνων και η παραπληροφόρηση, η έλλειψη εμπιστοσύνης σε γιατρούς και φορείς, καθώς και ο φόβος ενδεχόμενου εμπορίου οργάνων. Ακόμη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν σε προλήψεις και προκαταλήψεις που αφορούν το τέλος της ζωής.
Στόχος
Κύριος στόχος της δωρεάς οργάνων είναι οι ασθενείς που χρήζουν μεταμόσχευσης να μπορούν να αποκτήσουν μια ζωή υγιή, ποιοτική και χαρούμενη. Η μοναδική τους ελπίδα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή βασίζεται στον καθένα από εμάς.
Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να ενημερωθούμε επαρκώς για τη μεταθανάτια δωρεά οργάνων, ώστε να πάρουμε μια συνειδητή απόφαση. Είναι μια πράξη την οποία όλοι μας θα πρέπει να ενστερνιστούμε, καλλιεργώντας τη νοοτροπία αυτή και στα παιδιά μας.
Μη ξεχνάμε πως στη θέση αυτών των ασθενών θα μπορούσαμε να βρεθούμε τόσο εμείς, όσο και τα δικά μας άτομα.
Επιμέλεια
Ελίζα Κωστάκη
Ψυχολόγος